Køkkenchefens blog

Hej, jeg hedder Mikkel Wøldike, og jeg er køkkenchef her på Metalskolen Jørlunde.

Mit dygtige team og jeg sørger hver dag for, at vores gæster præsenteres for spændende smagsoplevelser. Vi brænder for at lave sund, veltilberedt og lækker mad, og vi vil gerne give dig muligheden for at lade dig inspirere af Metalskolens køkken.

På denne blog finder du nogle af vores spændende opskrifter inspireret af årstidens lækre råvarer.

Velbekomme.

Januar 2019: Skindstegt rødfisk med peberrodssmør

Ca. 4 personer

Ingredienser:
800 g rødfisk i filet
100 g blødt smør
50 g revet peberrod
salt og peber
2 stk. røde æbler
500 g rosenkål
200 g tør saltet bacon
2 stilke timian

Tilberedning:
Skær rødfisken i passende stykker og rids forsigtigt skindet.

Det bløde smør blandes med revet peberrod og sættes på køl.

Skær rosenkålen i halve og fjern de yderste blade.

Skær æblerne i både.

Skær bacon i tern af 1*1 cm.

Varm en stegepande op til den er godt varm og læg herefter bacontern på panden. Når de har fået farve på den ene side tilsættes rosenkålen. Giv dem en klat smør så de ikke tørrer ud. Når rosenkålen er mør tilsættes æblebåde og timian. Vend det lidt rundt og krydder med salt og peber.

En pande varmes op på fuld power, tilsættes olie og drysses med salt. Rødfisken steges på skindsiden til den er sprød og helt tilberedt uden at vende den.

Anrettes som på billedet og toppes med en kugle peberrodssmør og en timian kvist.

Bon Appetit.

December 2018: Risalamande

Ca. 8 personer

Ingredienser:
Risengrød:
125 g grødris
1 dl vand
1 l sødmælk
1 stk. vaniljestang
75 g sukker

Øvrige ingredienser:
75 g smuttede og hakkede mandler
2,5 dl piskefløde
Flormelis eller vaniljesukker efter smag

Tilberedning:
Flæk vaniljestangen, og tag kornene ud.

Bring vandet i kog, og tilsæt risene. Lad risene koge et par minutter, inden mælken, vaniljekornene og vaniljestangen tilsættes. Bring retten i kog under omrøring, og lad grøden koge ca. 1 time. Tag vaniljestangen op, og afkøl grøden.

Hak mandlerne. Husk at gemme en til at komme hel i risalamanden. Rør mandlerne og sukker i den kolde risengrød (nogle koger grøden med sukker, og i så fald udlades sukkeret nu).

Pisk fløden til let flødeskum.

Når risalamanden skal røres, skal du lige vurdere, hvor tyk grøden er blevet, nu den er kold. Den kan evt. blandes med lidt mælk eller piskefløde, inden flødeskummet vendes i. Vend flødeskummet i lidt af gangen.

December 2018: Brunkager

Ingredienser:
125 g smør
70 g lys sirup
125 g brun farin
2 tsk. potaske
2 spsk. koldt vand
2 tsk. stødt kanel
½ tsk. stødte nelliker
1 tsk. stødt ingefær
½ tsk. stødt allehånde
Fintrevet appelsinskal fra ½ øko appelsin
75 g hele mandler
250 g hvedemel

Tilberedning:
Smelt smør, sirup og farin over middel varme, til det er lidt mere end håndvarmt. Tag gryden af varmen.

Bland kanel, ingefær, nelliker, allehånde, revet appelsinskal, mandler og hvedemel i en separat skål. Opløs potaske i kop med det kolde vand, og rør den i mel- og krydderiblandingen. Ælt det sammen med sukker-, sirup- og smørblandingen, og ælt godt.

Form dejen rund og aflang – så den er klar til at skære af – og rul et stykke bagepapir tæt om dejen, så den holder formen. Afslut med at rulle husholdningsfilm om bagepapiret. Lad den stå på køl i 3-4 timer, inden den skæres.

Skær tynde skiver, som lægges på en bageplade med bagepapir og bages i ovnen ved 175 grader i 5-6 minutter. Afkøl brunkagerne på en bagerist, og der er klar til at nydes.

December 2018: Agurkesalat

Ingredienser:
½ l eddike
½ l vand
500 g sukker
2 stk. stjerneanis
1 stk. kanelstang
5 stk. allehånde
20 stk. hele sortpeberkorn
5 stk. laurbærblade
5 stk. agurk

Tilberedning:
Kom eddiken i en gryde, og tilføj sukker og alle krydderierne. Når det koger tages gryden af varmen, og du kan tilføje det kolde vand. Sigt lagen, og kom den i køleskabet.

Skær agurkerne i skiver, og vend dem med salt natten over.

Efter at have saltet i et døgn skyldes agurkerne og presses i et viskestykke. Kom dem derefter i en atamon-vasket bøtte, og overhæld dem med lagen, inden de stilles på køl.

Efter to dage er agurkesalaten klar til at spise.

December 2018: Rødkål

Ingredienser:
1 rødkål
200 g rørsukker
½ l eddike
1 stk. stjerneanis
1 stk. kanelstang
6 stk. laurbærblade
½ l blandet saft C
½ gl. ribsgele

Tilberedning:
Snit kålen i 3 mm strimler, og sauter dem i en gryde.

Hæld resten af ingredienserne i gryden, og kog blandingen i et par timer, til den har den rette konsistens.

Fyld den færdige kål på glas, og køl den ned.

Tilmeld nyhedsbrev

*skal udfyldes

Modtag vores nyhedsbrev og få blandt andet invitationer til spændende arrangementer og events på Metalskolen Jørlunde. Du modtager vores nyhedsbrev 4-5 gange årligt.

Ved tilmelding til Metalskolen Jørlundes nyhedsbrev, accepterer du samtidig vores privatlivs- og datapolitik.

Du kan til enhver til framelde dig vores nyhedsbrev.

Tak for din

tilmelding til vores nyhedsbrev