Køkkenchefens blog

Hej, jeg hedder Mikkel Wøldike, og jeg er køkkenchef her på Metalskolen Jørlunde.

Mit dygtige team og jeg sørger hver dag for, at vores gæster præsenteres for spændende smagsoplevelser. Vi brænder for at lave sund, veltilberedt og lækker mad, og vi vil gerne give dig muligheden for at lade dig inspirere af Metalskolens køkken.

På denne blog finder du nogle af vores spændende opskrifter inspireret af årstidens lækre råvarer.

Velbekomme.

Maj 2019: Koldskål med jordbær & fuldkornskammerjunker

Ingredienser til koldskål:
300 g friske jordbær
6 pasteuriserede øko æggeblommer
5 spsk øko rørsukker
Korn fra en hel vaniljestang
Skal og saft fra én øko citron
1,5 l øko kærnemælk
3 dl. græsk yoghurt

Ingredienser til kammerjunker:
100 g hvedemel
25 g rugmel
1 tsk. bagepulver
75 g rørsukker
50 g øko smør
Korn fra 1 vaniljestang
Revet skal fra én øko citron

Tilberedning af koldskål:
Pisk æg og sukker samt vaniljekorn til en luftig masse. Tilsæt kærnemælk, yoghurt, citronskal og saft.

Blend jordbær og vend dem i koldskålen.

Tilberedning af kammerjunker:
Bland mel, bagepulver, sukker, citronskal og vaniljekorn. Smuldr smørret godt ind i melblandingen.

Tilsæt ægget og ælt det godt sammen. Fordel dejen i små stykker (ca. 7 g. pr. styk) og tril dem runde. Læg dem på en bageplade og giv dem et let tryk så de bliver flade. Bag dem i forvarmet ovn på 150 grader i ca. 15. minutter.

Nydes kold og gerne i godt selskab – mængden passer til 8 personer

Velbekomme!

April 2019: Stenalderbrød

Ingredienser:
100 g græskarkerner
100 g solsikkekerner
100 g mandler
100 g valnødder
100 g hørfrø
100 g sesamfrø
5 æg
1 dl. olivenolie
2 tsk. salt

Tilberedning:
Bland alle ingredienser sammen i en skål – nødderne og kernerne skal hele i. Beklæd en rugbrødsform med bagepapir i bunden og hæld blandingen i formen.

Bag brødet i ovnen ved 160 grader i 1 time.

Stenalderbrød er på trods af det høje kalorie indhold et sundt alternativ, da der stort set i alle ingredienserne er et overskud af umættede fedtsyrer.
Desuden har brødet et højt indhold af fibre og proteiner, men kun få kulhydrater.

Velbekomme!

Marts 2019: Laksesalat med ristet rugbrød

Ingredienser:
200 gr røget laks
1,5 dl creme fraiche 38%
Saft af 1 citron
1 bakke karse
2 spsk. Dild
2 spsk. kørvel
Frisk kværnet peber

Tynde skiver rugbrød
eller rugbrødschips
Lakserogn

Tilberedning:
Put alle ingredienser i en foodprocessor og kør, til det har samlet sig til en lækker cremet konsistens.
Anret som på billedet med sprødristet rugbrød eller rugbrødschips til med lidt lakserogn på toppen.

Denne ret er altid et hit på frokostbordet.
Velbekomme.

Februar 2019: Svampesmoothie

Ca. 5 smoothies

Ingredienser:
200 g rå champignon
1/2 l skyr med blåbær
300 g økologiske frosne jordbær
1/2 l frugtjuice

Rig på D vitamin til de mørke vinterdage.

Tilberedning:
Svampene renses grundigt med vand.

Kom alle ingredienserne i en blender og blend for fuld styrke i et par minutter.

Serveres med det samme og energien vil strømme til krop og sjæl.

Vi håber, at I alle vil komme nemmere igennem vinteren med denne velsmagende eliksir.

Januar 2019: Skindstegt rødfisk med peberrodssmør

Ca. 4 personer

Ingredienser:
800 g rødfisk i filet
100 g blødt smør
50 g revet peberrod
salt og peber
2 stk. røde æbler
500 g rosenkål
200 g tør saltet bacon
2 stilke timian

Tilberedning:
Skær rødfisken i passende stykker og rids forsigtigt skindet.

Det bløde smør blandes med revet peberrod og sættes på køl.

Skær rosenkålen i halve og fjern de yderste blade.

Skær æblerne i både.

Skær bacon i tern af 1*1 cm.

Varm en stegepande op til den er godt varm og læg herefter bacontern på panden. Når de har fået farve på den ene side tilsættes rosenkålen. Giv dem en klat smør så de ikke tørrer ud. Når rosenkålen er mør tilsættes æblebåde og timian. Vend det lidt rundt og krydder med salt og peber.

En pande varmes op på fuld power, tilsættes olie og drysses med salt. Rødfisken steges på skindsiden til den er sprød og helt tilberedt uden at vende den.

Anrettes som på billedet og toppes med en kugle peberrodssmør og en timian kvist.

Bon Appetit.

December 2018: Risalamande

Ca. 8 personer

Ingredienser:
Risengrød:
125 g grødris
1 dl vand
1 l sødmælk
1 stk. vaniljestang
75 g sukker

Øvrige ingredienser:
75 g smuttede og hakkede mandler
2,5 dl piskefløde
Flormelis eller vaniljesukker efter smag

Tilberedning:
Flæk vaniljestangen, og tag kornene ud.

Bring vandet i kog, og tilsæt risene. Lad risene koge et par minutter, inden mælken, vaniljekornene og vaniljestangen tilsættes. Bring retten i kog under omrøring, og lad grøden koge ca. 1 time. Tag vaniljestangen op, og afkøl grøden.

Hak mandlerne. Husk at gemme en til at komme hel i risalamanden. Rør mandlerne og sukker i den kolde risengrød (nogle koger grøden med sukker, og i så fald udlades sukkeret nu).

Pisk fløden til let flødeskum.

Når risalamanden skal røres, skal du lige vurdere, hvor tyk grøden er blevet, nu den er kold. Den kan evt. blandes med lidt mælk eller piskefløde, inden flødeskummet vendes i. Vend flødeskummet i lidt af gangen.

December 2018: Brunkager

Ingredienser:
125 g smør
70 g lys sirup
125 g brun farin
2 tsk. potaske
2 spsk. koldt vand
2 tsk. stødt kanel
½ tsk. stødte nelliker
1 tsk. stødt ingefær
½ tsk. stødt allehånde
Fintrevet appelsinskal fra ½ øko appelsin
75 g hele mandler
250 g hvedemel

Tilberedning:
Smelt smør, sirup og farin over middel varme, til det er lidt mere end håndvarmt. Tag gryden af varmen.

Bland kanel, ingefær, nelliker, allehånde, revet appelsinskal, mandler og hvedemel i en separat skål. Opløs potaske i kop med det kolde vand, og rør den i mel- og krydderiblandingen. Ælt det sammen med sukker-, sirup- og smørblandingen, og ælt godt.

Form dejen rund og aflang – så den er klar til at skære af – og rul et stykke bagepapir tæt om dejen, så den holder formen. Afslut med at rulle husholdningsfilm om bagepapiret. Lad den stå på køl i 3-4 timer, inden den skæres.

Skær tynde skiver, som lægges på en bageplade med bagepapir og bages i ovnen ved 175 grader i 5-6 minutter. Afkøl brunkagerne på en bagerist, og der er klar til at nydes.

December 2018: Agurkesalat

Ingredienser:
½ l eddike
½ l vand
500 g sukker
2 stk. stjerneanis
1 stk. kanelstang
5 stk. allehånde
20 stk. hele sortpeberkorn
5 stk. laurbærblade
5 stk. agurk

Tilberedning:
Kom eddiken i en gryde, og tilføj sukker og alle krydderierne. Når det koger tages gryden af varmen, og du kan tilføje det kolde vand. Sigt lagen, og kom den i køleskabet.

Skær agurkerne i skiver, og vend dem med salt natten over.

Efter at have saltet i et døgn skyldes agurkerne og presses i et viskestykke. Kom dem derefter i en atamon-vasket bøtte, og overhæld dem med lagen, inden de stilles på køl.

Efter to dage er agurkesalaten klar til at spise.

December 2018: Rødkål

Ingredienser:
1 rødkål
200 g rørsukker
½ l eddike
1 stk. stjerneanis
1 stk. kanelstang
6 stk. laurbærblade
½ l blandet saft C
½ gl. ribsgele

Tilberedning:
Snit kålen i 3 mm strimler, og sauter dem i en gryde.

Hæld resten af ingredienserne i gryden, og kog blandingen i et par timer, til den har den rette konsistens.

Fyld den færdige kål på glas, og køl den ned.